Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   MIŞCAREA AUFLKLÄRUNG ŞI PROIECTUL CRITIC TARDIV AL GÂNDIRII FOUCAULDIENE / LE MOUVEMENT D’AUFKLÄRUNG ET LE PROJET CRITIQUE TARDIF DE LA PENSÉE FOUCALDIENNE / KANT’S ENLIGHTENMENT AND THE CONCEPT OF “CRITIQUE” IN THE LATE FOUCAULDIAN WRITINGS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:   Mişcarea Auflklärung şi proiectul critic tardiv al gândirii foucauldiene. Acest articol se concentrează asupra conceptului de „critică” în filosofia târzie a lui Foucault. Pentru a elucida pe deplin statutul acestui termen, am discutat apropierea sa de noţiunea kantiană de Auflklärung. Cu acest ţel în minte, două alte concepte s-au dovedit folositoare în analizele noastre: „starea de minorat” (Kant) şi „guvernamentalizarea” (Foucault). Ipoteza pe care o susţinem în lucrarea noastră încearcă să prezinte o similaritate între felul în care calea Luminilor se poziţionează faţă de starea de imaturitate şi felul în care travaliul criticii se raportează la „guvernamentalizare”. Demonstraţia noastră arată că ultima filosofie foucauldiană poate fi privită ca o prelungire a proiectului modern al iluminismului. 

Cuvinte cheie: Iluminism, stare de minoritate, critică, guvernamentalitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă