Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2017  
         
  Articol:   STUDIU COMPARATIV ÎNTRE MEDIUL RURAL ȘI MEDIUL URBAN PRIVIND SEDENTARISMUL LA COPIII DE CLASA A V-A / COMPARATIVE STUDY ON SEDENTARISM AT FIFTH GRADE CHILDREN IN RURAL AND URBAN ENVIRONMENT.

Autori:  COSMIN PRODEA, RAUL NEMEȘ, CLAUDIU BOANCĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.62(3).24

Published Online: 2017-09-30
Published Print: 2017-09-30

VIEW PDF: COMPARATIVE STUDY ON SEDENTARISM AT FIFTH GRADE CHILDREN IN RURAL AND URBAN ENVIRONMENT

Studiu comparativ între mediul rural și mediul urban privind sedentarismul la copiii de clasa a V-A. Introducere. Acest articol subliniază importanța activității fizice pentru a avea un stil de viață sănătos pe fondul unei tehnologii moderne în continuă dezvoltare. Nu trebuie să ne deplasăm prea mult pentru a comunica cu o persoană sau pentru a ne juca, iar toate acestea au un impact negativ asupra activității fizice zilnice a copiilor. Obiectivele acestui studiu au fost de a arăta influența negativă a tehnologiei asupra activității fizice și de a determina dacă există diferențe între mediul urban și cel rural privind nivelul activității fizice. Metode. S-a ales un număr de 10 subiecți din mediul urban de la Școala Gimnazială „Ioan Bob”, respectiv un număr de 10 subiecți de la Școala Gimnazială Chinteni, din mediul rural. Ambele grupuri au fost formate din cinci fete și cinci băieți si au fost monitorizate șapte zile pe săptămână, 24 de ore pe zi. Datele s-au înregistrat în fiecare dimineață de către profesorul de educație fizică. Rezultate. Se poate vedea o diferență clară în favoarea mediului rural din punct de vedere al rezultatelor înregistrate privind activitatea fizică. Dacă în cazul băieților diferențele nu sunt deosebit de mari, în cazul subiecților de sex feminin, aceste diferențe se accentuează. Mai mult decât atât, în ceea ce privește weekendul, nivelul de activitate fizică creşte la cei din mediul rural, în timp ce la copiii din mediul urban nu se înregistrează diferențe semnificative. Concluzii. Noile descoperiri tehnologice în materie de gadget-uri au aspecte benefice, dar folosite în exces pot avea efecte negative importante asupra copilului din punct de vedere al activității fizice și al stării de sănătate. Pot conduce la o energie scăzută a copilului, tulburări de somn, și chiar sedentarism.

Cuvinte-cheie: activitate fizică, mediul rural, mediul urban, sedentarism, pedometru.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă