The STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI issue article summary

The summary of the selected article appears at the bottom of the page. In order to get back to the contents of the issue this article belongs to you have to access the link from the title. In order to see all the articles of the archive which have as author/co-author one of the authors mentioned below, you have to access the link from the author's name.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20GRAECO-CATHOLICA%20VARADIENSIS - Issue no. 2 / 2003  
         
  Article:   BOOK REVIEWS: DANIEL CHIROT, SOCIAL CHANGE IN A PERIPHERAL SOCIETY. THE FORMATION OF A BALKAN COLONY, BUCHAREST, 2002, 310 PAGES, WITH AN AFTERWORD BY VICTOR RIZESCU.

Authors:  BLANKA GORUN-KOVÁCS.
 
       
         
  Abstract:  Editura Corint din Bucureşti a scos la lumină o lucrare de analiză istorică cu adevărat interesantă pentru cititorul român, aparţinând unui istoric american, Daniel Chirot, care nu mai este la începuturile carierei sale şi care are o vastă experienţă în analiza societăţilor aflate în zona periferică a Europei. Probabil că acesta va fi şocat de termenul de "periferie", introdus în analiză de Şcoala Analelor cu destui ani în urmă şi folosit mai ales de Pierre Chaunu în discuţia civilizaţiei europene clasice şi moderne, dar încă neobişnuit cititorului român. Însă acest tip de analiză nu este neobişnuit în istoriografia euro – atlantică; însuşi Daniel Chirot a coordonat, cu mai bine de un deceniu în urmă, un volum colectiv intitulat The Origins of Backwardness in Eastern Europe: Economics and Politics from the Midle Age until the Early Twentieth Century, apărut la Berkeley în 1989, şi la care au colaborat mai mulţi istorici din regiunea analizată, care a analizat cauzele şi condiţiile economice din estul continentului nostru considerat, în mod explicit, o periferie a dezvoltării eco-nomice continenetale. De altfel, autorul explică metoda de analiză în în capitolul introductiv al cărţii.  
         
     
         
         
      Back to previous page