The STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI issue article summary

The summary of the selected article appears at the bottom of the page. In order to get back to the contents of the issue this article belongs to you have to access the link from the title. In order to see all the articles of the archive which have as author/co-author one of the authors mentioned below, you have to access the link from the author's name.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Issue no. 1 / 2014  
         
  Article:   ESTABLISHMENT OF THE MINISTRY FOR CULTURAL ASSETS AND ENVIRONMENTS IN ITALY. PRELIMINARY STUDIES AND PARLIAMENTARY DEBATES ON THE LEGISLATION DECREE NO. 657 OF 14 DECEMBER 1974 / L’ISTITUZIONE DEL MINISTERO PER I BENI CULTURALI E AMBIENTALI IN ITALIA. PROGETTI DI STUDIO E DIBATTITO PARLAMENTARE INTORNO AL DECRETO 14 DICEMBRE 1974 N° 657.

Authors:  .
 
       
         
  Abstract:   Înființarea Ministerului pentru Bunuri Culturale și Ambientale în Italia. Proiecte de studiu și dezbaterea parlamentară în jurul Decretului nr. 657 din 14 decembrie 1974. Acest text al profesorului Andrea Ragusa este ultimul din seria de apariții din ultimii ani în paginile revistei Historia Artium și în Anuarul Institutului de studii Italo-Român de la Cluj Napoca și dedicată evoluției legislației și administrării uneia dintre cele mai bogate mărturii patrimoniale din lume. Exemplul parcursului reunirii efortului național pentru protejarea mărturiilor adunate în milenii este elocvent pentru maniera în care a evoluat un popor cu o asemenea forță creativă, cum sunt italienii și totodată este un model de cunoscut și analizat pentru toți ceilalți în această tulburătoare epocă a globalizării. Apariția acestei ultime analize în paginile revistei noastre coincide cu un moment aparte, când am primit de câteva zile volumul: Andrea Ragusa, I giardini delle muse. Il patrimonio culturale ed ambientale in Italia dalla Costituente all’istituzione del Ministero (1946-1975), Franco Angeli, Milano 2014, în care ea este inclusă în ultima parte. Secvența finală a cărții are ca titlu: Verso l’orizzonte europeo. Este o concluzie a autorului dar și expresia mobilului cu care am pornit pe drumul acestei colaborări, conștienți fiind de necesitatea reunirii experienței comune pentru consolidarea marii idei a Uniunii Europene. Sper, precum a fost posibil și în 2013, să-l avem din nou oaspete la Cluj-Napoca pe profesorul Andrea Ragusa, vorbind în fața studenților noștri despre speranțele sale, pentru care și-a reunit eforturile în ultimii ani, mai ales că în mod paradoxal în anumite colțuri ale lumii de azi, patrimoniul nu a avut și nu are respectul pe care drumul spre civilizația modernă l-ar presupune. Gheorghe Mândrescu. 

Cuvinte cheie: patrimoniu, legislație, orizont european, educație
 
         
     
         
         
      Back to previous page