Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   EFECTELE SCHIMBĂRII SISTEMULUI ELECTORAL ASUPRA REPRESENTĂRII POLITICE ÎN ROMÂNIA / THE EFFECTS OF THE ELECTORAL SYSTEM CHANGE ON THE POLITICAL REPRESENTATION IN ROMANIA.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Cercetarea de faţă este parte a unui studiu extins al sistemelor electorale având scopul de a urmări consecinţele reformei electorale din 2008 asupra calităţii reprezentării politice din România. Implicaţiile schimbării sistemului electoral din România şi tranziţia de la un sistem electoral proporţional către un sistem mixt (cu colegii electorale uninominaleşi distribuţie proporţională a locurilor) sunt analizate prin dezvoltarea unui design de cercetare original şi prin introducerea unor indicatori a calităţilor necesare pentru a fi un bun reprezentant. Studiul comparativ analizează reprezentanţii la nivel individual şi se concentrează pe două momente: prima din perioada legislaturii 2004-2008 şi a doua pe legislatura 2008-2012. Caracteristicile socio-demografice cum ar fi genul şi vârsta cât şi frecvenţa unor activităţi specifice realizate de reprezentanţi cum ar fi luările de cuvânt, iniţiativele legislative şi semnarea de moţiuni sunt analizate. Datele au fost preluate de pe siteul Parlamentului. Cercetarea arată îmbunătăţirea calităţii reprezentării în urma schimbării sistemului electoral.

Cuvinte cheie: reforme electorale, reprezentare politică, sistem electoral proporţional, sistem electoral mixt  

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă