Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA POLITICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   INTERNETUL, DE LA LA AGENT DE FORMARE A CETĂŢENIEI ACTIVE LA IMPLICARE POLITICĂ? O PERSPECTIVĂ NEO-MARXISTĂ / INTERNET, FROM ACTIVE CITIZENSHIP AGENCY FORMATION TO POLITICAL ENGAGEMENT? A NEO-MARXIST PERSPECTIVE.

Autori:  ALEXANDRA DOBRA.
 
       
         
  Rezumat:  Lucrarea de faţă este o cercetare teoretică. Susţine că internetul nu este un centru de reprezentare epistemologica a omului – om care obţine capacitatea de agent cetăţenesc – şi nici nu transformă modele de înţelegere a realităţii – înţeleasă prin creşterea participării politice. Internetul nu este un canal media care înlocuieşte alte instrumente media ci o imagine a democraţiei replicând structurile sociale preexistente cât şi normele şi practicile acestora. Originalitatea acestei contribuţii stă în dezvoltarea a trei modele: (i) modelul mecanic, (ii) piramidal şi (iii)modelul teoriei sistemelor, oferind astfel un input teoretic literaturii de specialitate contemporane. Mai mult, prin interpretarea informaţiei într-un mod diferit, ca un proces social definit într-o paradigma relaţională a alter/ego-ului, este evidenţiată capacitatea agentului uman. De asemenea lucrarea arată că omul este prins şi condus către o conştiinţă colectivă imaginară pentru că internetul este supus marketingului şi vandabilului.

Cuvinte cheie: Internet, cetăţenie, model, marfa, heteronomie, informaţie, paradigmă relaţională, critică. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă