Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2018  
         
  Articol:   REDAREA ORALITĂŢII ÎN SECOLUL AL XIX-LEA. STUDIU DE CAZ: CĂRTICICA NĂRAVURILOR BUNE PENTRU TINERIME (SIBIU, 1819) / RENDRE L’ORALITÉ AU XIXE SIÈCLE. ÉTUDE DE CAS: CĂRTICICA NĂRAVURILOR BUNE PENTRU TINERIME [PETIT MANUEL DE CIVILITÉ À L’USAGE DE LA JEUNESSE] (SIBIU, 1819).

Autori:  MARIA ALDEA, ANDREEA BUGIAC.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2018.2.07

Published Online: 2017-05-15
Published Print: 2017-05-30
pp. 113-124

FULL PDF

Redarea oralităţii în secolul al XIX-lea. Studiu de caz: Cărticica năravurilor bune pentru tinerime (Sibiu, 1819). În studiul nostru, ne propunem să luăm în discuţie câteva semne de punctuaţie identificate într-o lucrare apărută la Sibiu, în 1819, intitulată Cărticica năravurilor bune pentru tinerime. Obiectivul nostru este, pe de o parte, de a observa în ce măsură aceste semne pot reda oralitatea și, pe de altă parte, de a arăta că aceste semne – care sunt scrise – permit, totuși, transpunerea vorbirii sau inflexiunile unei „voci” ascunse în spatele textului propriu-zis.

Cuvinte cheie: mărci ale oralității, semne de punctuație, paranteze, ghilimele, linie de pauză, J. H. Campe, Moise Fulea.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă