Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2013  
         
  Articol:   CATEDRALA GOTICĂ ŞI REPREZENTĂRILE EI ÎN TEORIA ŞTIINŢIFICĂ ŞI ÎN LITERATURĂ: DIFERENŢE DE PERCEPŢIE ŞI DE PERSPECTIVE / THE GOTHIC CATHEDRAL AS REPRESENTED BY SCIENTIFIC THEORY AND LITERATURE: DIFFERENCES OF PERCEPTION AND PERSPECTIVE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Catedrala gotică şi reprezentările ei în teoria ştiinţifică şi în literatură: diferenţe de percepţie şi de perspective. Lucrarea de faţă abordează conceptul cultural al catedralei gotice din perspectiva teoriilor ştiinţifice (în prima secţiune) şi din cea a discursului literar (în a doua secţiune). Atunci când este transpus din teorie în literatură discursul despre catedrală este supus unei schimbări semnificative la nivelul reprezentării şi induce o reorganizare emoţională radicală în cadrul etosului subiectului care îşi înregistrează experienţa. El se transformă dintr-un principiu al intruziunii, al dominării şi al capturării peisajului într-un principiu mistic al absorbţiei (este cazul castelului gotic) şi într-un principiu mitologic al prinderii în cursă (este cazul catedralei gotice). A doua parte a studiului nostru se axează în principal pe descrierile catedralelor gotice din romanului lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci. Ambele secţiuni ale studiului încearcă să identifice rădăcinile păgâne, atât fizice cât şi metafizice, ale acestor tipuri de edificii şi de asemenea, să le urmărească diacronic traiectoriile şi adaptările. Secţiunea concluzivă se reîntoarce la structurile Ego-ului, şi conform viziunii socio-fenomenologice a lui Alfred Schütz, se străduieşte să re-capteze esenţa acestor transpoziţii şi tranformări din reflecţiile lor în cadrul subiectul uman, adică din echilibrele şi dezechiliberele pe care le creează în acesta.

Cuvinte cheie: catedrala gotică, reminiscenţe păgâne, transgresiune, absorbţie, prindere în cursa. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă