Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.Special Issue 1 din 2022  
         
  Articol:   EVOLUȚIA GENULUI PSALMULUI ȘI A MINIATURII ECLEZIASTICE / GENRE EVOLUTION OF THE PSALM AND ECCLESIASTICAL MINIATURE.

Autori:  MARYNA VARAKUTA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.spiss1.08

Published Online: 2022-07-10
Published Print: 2022-07-30
pp. 115-126

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Articolul tratează procesele evolutive de dezvoltare a genurilor psalm și miniatură ecleziastică în muzica corală din Renaștere până în prezent. S-a constatat că posibilitățile largi de a crea lucrări spirituale liturgice și nebisericești, de concert și de scenă au dat drumul la îmbogățirea principiilor canonice канонічних ale unor modele de gen tradiționale precum psalmul și miniatura ecleziastică cu trăsături stilistice individuale. În consecință, câștigând din ce în ce mai multă popularitate în practica muzicală bisericească și laică, psalmii și miniaturile ecleziastice (de rugăciune) au dobândit calități noi - flexibilitate canonică, mobilitate de gen, deschidere spre stil și sinteze stilistice și individualizare de autor atât în aspectele textuale, cât și mult mai mult în cele muzicale. Metodologia de cercetare se bazează pe metode istorico-tipologice, gen-stilistice și analitice. Metoda istorico-tipologică se referă la problemele legate de evoluția istorică a modelelor de gen psaltic și miniatural bisericesc; metodele gen-stilistică și analitică permit să se ajungă la concluzii rezonabile despre particularitățile textelor de rugăciune din compozițiile corale create de compozitorii ucraineni moderni. Tradițiile muzicii spirituale ucrainene și, în același timp, tendințele moderne ale limbajului muzical se manifestă cu strălucire în compozițiile corale. Se remarcă faptul că nivelul de corelație între referința tradițională și cea inovatoare la modelele de gen psaltic și miniatural bisericesc este determinat de abordarea creativă individuală a unui anumit compozitor, ceea ce presupune efectuarea de referințe la textele bisericești și crearea de motete unice pe baza acestora.

Key words: genuri corale, model de gen psalm, miniatură (de rugăciune) ecleziastică, muzică corală ucraineană, texte canonice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă