Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.Special Issue 1 din 2022  
         
  Articol:   PRACTICI ALE ARTELOR VIZUALE ÎN MUZICA SECOLULUI XX ȘI ÎNCEPUTUL SECOLULUI XXI / PRACTICES OF VISUAL ARTS IN THE MUSIC OF THE TWENTIETH AND EARLY TWENTY-FIRST CENTURIES.

Autori:  ASMATI CHIBALASHVILI, POLINA KHARCHENKO, IGOR SAVCHUK, VICTOR SYDORENKO, RUSLANA BEZUHLA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.spiss1.06

Published Online: 2022-07-10
Published Print: 2022-07-30
pp. 79-101

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Studiul proceselor de transformare în arta muzicală contemporană sub influența practicilor artelor plastice este una dintre problemele importante ale culturologiei și esteticii muzicale. Studiul este de actualitate datorită noilor eforturi care vizează înțelegerea și ordonarea evoluției sistemelor estetice consacrate și a experimentelor în domeniul muzicii și al artelor plastice în secolul al XX-lea și la începutul secolului al XXI-lea, precum și a influenței acestora asupra practicilor moderne de introducere a elementelor semnificative ale picturii, graficii, arhitecturii și tehnologiilor multimedia în procesele de creație muzicală. Scopul cercetării a fost de a identifica tendințele actuale în vizualizarea muzicală prin aranjarea și generalizarea experienței artiștilor din secolul XX - începutul secolului XXI, care au folosit artele expresive, sintetizând o artă în alta în compozițiile lor muzicale, precum și de a identifica fondul acestor idei sintetice și modalitățile de implementare a acestora. Cercetarea științifică a stabilit că dezvoltarea artei sintetice își are rădăcinile în dispoziția de a îmbina artele și versatilitatea. Practicile artelor plastice aplicate în muzică au contribuit la extinderea și îmbogățirea mijloacelor și tehnicilor artistice și au presupus o complicare suplimentară a componentelor sonore și vizuale în conceptul general al lucrării. Se concluzionează că trăsăturile creative și personale individuale ale artistului, care caută să transmită pe deplin figurativitatea multidimensională a operei determină un impact semnificativ asupra aplicării practicilor artelor plastice în muzică. Perspectivele de cercetare ulterioară a evoluției practicilor artelor plastice și a mijloacelor audio-vizuale în muzică implică dezvoltarea tehnicilor de descriere în contextul dominației factorului de vizualizare asupra celui muzical în percepția artistică, precum și studiul impactului tehnologizării culturale asupra artei muzicale contemporane.

Key words: muzică, vizualizare, artă plastică, artist, interconectarea artelor, sinteză, intermedialitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă