Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.Special Issue 1 din 2022  
         
  Articol:   MUZICA CORALĂ DE SAMUEL BARBER: ASPECTE DE GEN ȘI STIL / CHORAL MUSIC BY SAMUEL BARBER: GENRE AND STYLE ASPECTS.

Autori:  VALERIYA ZHARKOVA, TYMUR IVANNIKOV, TETIANA FILATOVA, OLEKSANDR ZHARKOV, OLENA ANTONOVA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.spiss1.05

Published Online: 2022-07-10
Published Print: 2022-07-30
pp. 63-77

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Articolul este dedicat cercetării muzicii corale a lui Samuel Barber, compozitor american din secolul XX. Cercetarea este realizată din punct de vedere al diversității genurilor și stilurilor sale. Ea reprezintă etapele istorice ale întoarcerii la arta corală. Compozițiile sunt diferențiate în funcție de compoziția vocală în coruri A Cappella și coruri cu acompaniament instrumental. Partiturile orchestrale sunt analizate prin prisma interacțiunii dintre textul poetic și intonația muzicală luată în considerare. Sunt descoperite nuanțele figurative și semantice ale poemelor de origine religioasă și laică, este relevată relația dintre muzică și genurile vechi : monodii gregoriene, antifoane, cântece simple, motete, madrigale, imnuri pascale. Aspectele muzicale de fond sunt cercetate așa cum se proiectează asupra genezei istorice și sintezei fenomenelor stilistice de natură diferită. Se cercetează cât de mult influențează elementele vocabularului muzical medieval, renascentist, baroc, romantic și modern în sistemul integral al mijloacelor artistice de compoziție corală..

Key words:muzică corală, Samuel Barber, tradiții de gen, aspecte stilistice, cântări, motete, madrigale
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă