Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   INTENȚII MUZICALE DIN PERIOADA AUSTRO-UNGARĂ ÎN BUCOVINA / MUSICAL INTENTIONS OF AUSTRO-HUNGARIAN PERIOD IN BUKOVINA.

Autori:  YULIYA KAPLIYENKO-ILIUK.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.2.03

Published Online: 2022-12-20
Published Print: 2022-12-30
pp. 57-74

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: În perioada dominației austro-ungare, Bucovina a demonstrat un mare progres atât în dezvoltarea socio-economică, cât și în cea culturală. Găsim o reflectare a particularităților culturii muzicale în scrierile din acea perioadă. În ciuda faptului că muzicologia din regiune nu a fost o prioritate în timpul domniei monarhiei habsburgice, au fost găsite o serie de lucrări științifice, pedagogice și culturale. Considerăm că lucrarea lui Anton Norst este cea mai informativă sursă despre cultura din Bucovina, deoarece cartea dezvăluie momentele luminoase ale vieții muzicale din regiune. O realizare semnificativă în domeniul pedagogiei muzicale este cartea despre armonie a lui Isidor Vorobchievici, care a devenit un manual de alfabetizare muzicală pentru muzicienii bucovineni. Prin urmare, prezența unor astfel de investigații științifice muzical-teoretice face posibilă tragerea unor concluzii despre anumite realizări ale bucovinenilor în domeniul muzicologiei istorice și teoretice. La urma urmei, lucrările științifice ale autorilor bucovineni au fost solicitate în perioada în care au fost create și prezintă interes chiar și astăzi.

Key words: muzicologia bucovineană, cultura bucovineană, armonie muzicală, Anton Norst, Isidor Vorobchievici
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă