Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   PARADIGMA GRANULARITĂȚII ÎN MUZICA ELECTROACUSTICĂ A LUI IANNIS XENAKISTHE / GRANULARITY PARADIGM IN THE ELECTROACOUSTIC MUSIC OF IANNIS XENAKIS.

Autori:  ADRIAN BORZA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.2.01

Published Online: 2022-12-20
Published Print: 2022-12-30
pp. 9-28

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Moștenirea culturală lăsată de compozitorul Iannis Xenakis este impresionantă și, fără îndoială, a avut un impact masiv asupra unor generații de muzicieni. Idealul său artistic stă drept dovadă. Alimentată de știință și inginerie, creația sa a fost cu râvnă examinată în numeroase cărți, studii și teze de doctorat. Studiul nostru subliniază viabilitatea modelului compozițional al lui I. Xenakis. Circumscrie acribios teorii și legi științifice în metoda sa de compoziție, în genurile instrumentale și electroacustice. Vom arăta că paradigma granularității traversează nu doar lucrări instrumentale, precum Metastasis și Pithoprakta, ci și creații de muzică electroacustică: Concret PH, Analogique B și GENDY3.

Key words: Paradigma granularității, sinteza stocastică a sunetului, mers aleatoriu, arhitectură, matematică, muzică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă