Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   REPERE DE DEZVOLTARE A ŞCOLII DE COMPOZIŢIE CLUJENE ÎN CONTEXTUL MUZICII CORALE ROMÂNEŞTI / REFERENCES FOR THE DEVELOPMENT OF THE CLUJ-NAPOCA SCHOOL OF COMPOSITION IN THE CONTEXT OF ROMANIAN CHORAL MUSIC.

Autori:  ELENA-LAURA GREAVU, ROXANA PEPELEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.1.08

Published Online: 2020-06-30
Published Print: 2020-06-30
pp. 107-121
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT: În cadrul acestui articol au fost punctate premisele care au dus la naşterea şcolii de compoziţie clujene din cadrul Academiei de Muzică, unde se vor contura mari personalităţi muzicale, atât pentru contextul artistico-muzical românesc, cât şi universal. Unul din cei mai importanţi compozitori din perioada interbelică este Sigismund Toduţă, fost student al acestei instituţii şi, ulterior, devenit lider al şcolii de compoziţie clujene. Vor fi evidenţiate coordonatele stilistice utilizate în demersul său componistic, bazate pe triada izvoarelor de inspiraţie – melosul popular, cântul bizantin şi coralul gregorian. Prin calităţile sale muzicale, pedagogice şi umane, Toduţă va reuşi să îndrume, la clasa de compoziţie, o generaţie de muzicieni care se va impune în spaţiul cultural românesc printr-un limbaj muzical ce are ca punct de plecare orientările şi concepţiile maestrului, îmbogăţit, pe parcurs, cu propriile cuceriri şi principii.

Cuvinte cheie: stilistică, Sigismund Toduţă, Cluj-Napoca, creaţie corală
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă