Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.4 din 2022  
         
  Articol:   SCURTE CONSIDERAȚII CU PRIVIRE LA INTERPRETAREA FLEXIBILĂ A CONVENȚIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI / SHORT CONSIDERATIONS REGARDING THE FLEXIBLE INTERPRETATION OF THE EUROPEAN CONVENTION ON HUMAN RIGHTS.

Autori:  CRISTINA TOMULEȚ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.67(2022).4.4

Article history: Available online April 31, 2023.
©2022 Studia UBB Iurisprudentia. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 137-162

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT În cuprinsul acestui articol, am analizat interpretarea flexibilă a Convenției Europene de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului și cauzele istorice ale acestui mod de interpretare. În același timp, am identificat principalele greutăți și contragreutăți cu care operează Curtea în contextul interpretării Convenției, arătând că procesul în discuție seamănă cu un exercițiu de echilibristică, în cadrul căruia sunt puse în balanță diverse tehnici de interpretare. Am analizat interpretarea efectivă a Convenției, respectiv interpretarea sa evolutivă în contextul aplicării teoriei marjei de apreciere și a numitorului comun al statelor, precum și teoria obligațiilor pozitive. În concluzie, am arătat că interpretarea Convenției pare să fie „dezechilibrată” în direcția protecției efective a drepturilor fundamentale, ceea ce este preferabil față de o interpretare „echilibrată”, care să ne lase vulnerabili în fața abuzurilor statale.

Cuvinte cheie:
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă