Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2023  
         
  Articol:   ISLAND PEAK – O DESTINAȚIE POPULARĂ PENTRU ALPINISM ÎN HIMALAYA. ASPECTE METODOLOGICE ȘI PRACTICE. / ISLAND PEAK – A POPULAR DESTINATION FOR MOUNTAINEERING IN THE HIMALAYAS. METHODOLOGICAL AND PRACTICAL ASPECTS.

Autori:  IOAN BÎCA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(3).27

Received 2023 September 4; Revised 2023 September 28; Accepted 2023 October 2nd; Available online 2023 September 30; Available print 2023 November 30.
pp. 109-122

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Island Peak – o destinație populară pentru alpinism în Himalaya. Aspecte metodologice și practice. Vârful Island Peak este situate în regiunea Solu-Khumbu, din Munții Himalaya (Nepal) și reprezintă o destinație pentru alpiniștii începători, pentru aclimatizare (pe nivelul altimetric de 5000-6000 m) și antrenament (exersarea tehnicilor de deplasare pe rocă expusă și pe gheață, traversarea crevaselor pe scări metalice, cățărare pe corzi fixe, deplasare pe cornișe de gheață, coborâre în rapel). Popularitatea masivului este data de faptul că a fost remarcat și urcat pentru prima dată de către membrii expediției britanice din 1953, dar și din alte cauze, cum ar fi: accesul ușor pe ruta Dinboche-Chukkung-PareshayaGyab; traseul standard de ascensiune scurt și relativ ușor, dar cu suficiente provocări tehnice (pantă, rocă expusă, platou de gheață cu crevase, perete cu gheață și rocă expusă, creastă îngustă cu cornișe de gheață), a căror parcurgere reprezintă un bun antrenament pentru ascensiunea pe vârfurile de peste 7000 m și testarea abilităților de cățărare; proximitatea feței sudice a vârfului Lhotse; perspectivele scenice spre vf. Lhotse (8516 m), spre ghețarii Imja, Lhotse Shar și Lhotse, spre creasta Baruntse (7000 m) și spre vârful iconic Ama Dablam (6856 m). Lucrarea de bază este rezultatul cercetărilor directe efectuate de autor în asupra masivului Island Peak și evidențiază, pe de-o parte, trăsăturile geomorfologice ale acestuia, iar pe de altă parte etapele metodologice de organizare și desfășurare a unei expediții pe acest vârf, relevante din punct de vedere sportive și medical.

Cuvinte cheie: alpinism, trekking, mountaineering, Everest Base Camp Trek, summit day.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă