Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   STUDIU PRIVIND AMPLITUDINEA DE MIȘCARE A MEMBRULUI SUPERIOR DUPĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ ÎN CANCERUL DE SÂN / STUDY REGARDING THE UPPER LIMB RANGE OF MOTION AFTER BREAST CANCER SURGERY.

Autori:  OANA MARIA BALTAG, MIHAELA APOSTU, MARIANA CORDUN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(3).23

Received 2022 October 17; Revised 2022 October 20; Accepted 2022 October 21; Available online 2022 November 20; Available print 2022 December 20.
pp. 57-67

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract Introducere: Intervenția de mastectomie asociată cu radioterapia locală și chimioterapia generează efecte secundare cum ar fi: limfedem, amplitudine de mișcare scăzută, durere cronică, cardiotoxicitate, neuropatie, menopauză prematură, infertilitate, anxietate, depresie, oboseală. Amplitudinea de mișcare diminuată este cel mai dăunător efect secundar al tratamentului. Obiective: Scopul prezentului studiu este de a verifica eficiența unui program kinetic individualizat, aplicat pentru a îmbunătăți amplitudinea mișcărilor membrului superior după intervenția chirurgicală în cancerul de sân. Metode: În acest studiu au fost incluși 5 subiecți (de gen feminin, cu vârsta cuprinsă între 49 și 67 de ani) cu mastectomie radicală dreaptă și limfodisecție axilară. Rezultate: Toate mișcările efectuate la nivelul membrului superior (flexie, extensie, abducție, adducție, rotație internă și externă) s-au îmbunătățit, sugerând că programul kinetic este eficient. Media mișcării de flexie a crescut cu 35°, de la 126° la 161°. Valorile obținute pentru mișcarea de extensie arată o creștere a mediei cu 14.6°. Mișcarea de adducție s-a îmbunătățit de la 120° la 170°. La nivelul cotului, flexia a crescut cu 24.4° și extensia a scăzut cu 6°. La nivelul mâinii, flexia a crescut cu 24.4° și extensia s-a îmbunătățit de la 41.8° la 78°. Concluzii: După aplicarea programului terapeutic, evaluare finală evidențiază că amplitudinea mișcărilor membrului superior s-a îmbunătățit.

Key words: cancer de sân, amplitudine de mișcare, mastectomie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă