Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   ASPECTE PRIVIND RECUPERAREA ENTORSEI DE GLEZNĂ PRIN TEHNICI MIOFASCIALE / ASPECTS REGARDING THE RECOVERY OF THE ANKLE SPRAIN BY MYOFASCIAL TECHNIQUES.

Autori:  KRISTO XHARDO, MARIANA CORDUN, OANA MARIA BALTAG, VIRGIL TEODORESCU, GEORGE SEBASTIAN IACOB.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(3).22

Received 2022 October 09; Revised 2022 October 20; Accepted 2022 October 21; Available online 2022 November 20; Available print 2022 December 20.
pp. 45-56

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract. Introducere: O entorsă a gleznei este o leziune care apare atunci când vă rostogoliți, răsuciți sau întoarceți glezna într-un mod neobișnuit. Acest lucru poate întinde sau rupe benzile dure de țesut (ligamente) care ajută la menținerea oaselor gleznei împreună. Incidența accidentărilor la antrenament este aproape constantă pentru jucătorii cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, majoritatea accidentărilor variind de la 1 la 5 accidentări la 1.000 de ore de antrenament, în timp ce la jucătorii mai tineri incidența este mai scăzută. Incidența accidentărilor în timpul meciului tinde să crească odată cu vârsta, la toate grupele de vârstă, cu o incidență medie de aproximativ 15 până la 20 de accidentări la 1.000 de ore de joc la jucătorii de peste 15 ani. Obiective: Scopul acestui studiu este de a verifica eficacitatea unui program kinetic individualizat în asociere cu tehnici miofasciale. Metode: Tehnicile miofasciale utilizate sunt IASTM (Ergon therapy), dry needling, cupping și kinesiotaping. În acest studiu a fost inclus un jucător de fotbal în vârstă de 18 ani. Evaluarea a fost efectuată cu Biodex (pentru forța musculară) și testul fandare (pentru amplitudinea de mișcare). Rezultate: După o lună de tratament, pacientul și-a îmbunătățit forța și amplitudine de mișcare. Concluzii: Studiile au arătat că aceste tehnici de eliberare miofascială oferă o eficiență uriașă asupra flexibilității mușchilor, având chiar mai multă eficacitate decât stretching-ul. Utilizarea tehnicilor miofasciale are un rezultat mult mai rapid la recuperarea entorsei gleznei oferind o mare eficacitate asupra recuperării totale a pacientului.

Key words: terapie manuală, recuperare, entorsă de gleznă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă