Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   POTENȚIALUL NIVOLOGIC AL MUNȚILOR BÂRGĂU, CU RELEVANȚĂ PENTRU PRACTICAREA SPORTURILOR DE IARNĂ ȘI A ACTI-VITĂȚILOR RECREATIVE / THE NIVOLOGICAL POTENTIAL OF THE BÂRGĂU MOUNTAINS WITH RELEVANCE FOR THE PRACTICE OF WINTER SPORTS AND RECREATIONAL ACTIVITIES.

Autori:  IOAN BÎCA, RAOUL ZANCA, MIHAI BĂLAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(2).18

Received 2022 June 16; Revised 2022 June 30; Accepted 2022 July 04; Available online 2022 June 30; Available print 2022 August 30.
pp. 127-143

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Potențialul nivologic al Munților Bârgău, cu relevanță pentru practicarea sporturilor de iarnă și a activităților recreative. Munții Bâr¬gău¬lui sunt situați în grupa nordică a Carpaților Orientali și reprezintă un teritoriu cu vocație pentru practicarea sporturilor de iarnă (în special a schiului fond), dar și a agrementului sportiv (drumeție, schi de tură, freeride). Acest fapt se datorează potențialului nivologic al arealului montan, mai ales peste altitudinea de 1000 m, unde fenomenele specifice iernii favorizează depunerea unui strat consistent de zăpadă, care, totuși, fluctuează ca durată și ca grosime în funcție de variațiile climatice care afectează regiunea. Analiza potențialului nivologic s-a bazat pe observațiile efectuate în perioada, 2018-2022, asupra fenomenelor de iarnă și asupra depozitelor de zăpadă, iar datele obținute au fost corelate cu caracteristicile morfometrice ale reliefului, în final stabilindu-se suprafețele optime pentru anumite activități sportive și agrementale.

Key words: cuvertură de zăpadă, depozit de zăpadă, strat fiabil de zăpadă, secțiune prin zăpadă, profil stratigrafic, sporturi de iarnă, agrement de iarnă, sezon de iarnă, schimbări climatice, bonitarea terenului
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă