Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   EFECTELE ANTRENAMENTULUI ASUPRA COMPOZIȚIEI CORPORALE ȘI PUTERII LA JUCĂTORII JUNIORI DE HANDBAL / TRAINING EFFECTS ON BODY COMPOSITION AND STRENGTH OF JUNIOR HANDBALL PLAYERS.

Autori:  CRISTIAN FENICI, BOGDAN ALMĂJAN-GUȚĂ, GHEORGHE MONEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(2).11

Received 2022 June 16; Revised 2022 June 30; Accepted 2022 July 8; Available online 2022 June 30; Available print 2022 August 30.
pp. 31-40

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Efectele antrenamentului asupra compoziției corporale și puterii la jucătorii juniori de handbal. Introducere: Antrenorii și preparatorii fizici se străduiesc prin diverse procese de încercare, să identifice tehnici de antrenament adecvate de scurtă durată pentru a obține cele mai mari îmbunătățiri ale per¬formanței sportive într-un timp cât mai scurt. Prin urmare, este nevoie de studii care să evalueze efectele antrenamentului specific handbalului asupra aptitudi¬nilor fizice selectate (viteză, agilitate, putere explozivă, forța explozivă a brațu¬lui) și variabilelor fiziologice (țesutul adipos, masa corporală, capacitatea, ritmul cardiac maxim, anduranța anaerobă) a jucătorilor de handbal masculin. Principalul scop al acestui studiu a fost de a elabora un program de antrenament de forță complementar pentru dezvoltarea pregătirii fizice a handbaliștilor profesioniști la nivel de juniori, precum și selectarea unei baterii de teste pentru evaluarea pregătirii fizice. Materiale și metode: Cercetarea s-a desfășurat pe o perioadă de 12 luni de zile, perioadă în care au fost aplicate mijloacele de antrenament pentru grupa experimentală. Grupa experimentală a fost reprezentată din 16 sportivi juniori I din cadrul clubului de handbal SCM Politehnica Timișoara, iar grupa de control a fost formată din 16 sportivi juniori I din cadrul clubului de handbal CSM Reșița. Prin intermediul testelor s-a urmărit evaluarea următorilor parametrii: compoziția corporală și forța înainte și după antrenament pentru ambele grupuri. Rezultate și discuții: Rezultatele obținute au arătat un ușor progres al grupului experimental comparativ cu grupul de control în ceea ce privește compoziția corporală, dar un progres important în ceea ce privește forța. Studiul a validat că prin mijloacele și moderne de antrenament aplicate, se aduc contribuții substanțiale la creșterea performanțelor sportive.

Key words: jucători de handbal juniori, compoziție corporală, antrenament, forță
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă