Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   TESTELE DE ECHILIBRARE DINAMICĂ SEBT ȘI YBT / SEBT AND YBT DYNAMIC BALANCE TESTS.

Autori:  MARIANA CORDUN, BOGDAN ROȘU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(2).10

Received 2022 May 25; Revised 2022 June 23; Accepted 2022 June 28; Available online 2022 June 30; Available print 2022 August 30.
pp. 17-30

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Testele de echilibrare dinamică SEBT și YBT. Un rol fundamental în controlul mișcării este dat de informațiile proprioceptive de la o multitudine de mecanoreceptori care sunt integrați și procesați de creierul uman. Înțelegerea propriocepției și a metodei de testare, cum ar fi pragul de detectare a mișcării pasive și de reproducere a poziției articulare, sunt utilizate pentru a evalua propriocepția. Se compară și se discută originea metodelor, a aparatelor de testare și a procedurilor sau protocoalelor utilizate în fiecare abordare. Instabilitatea unei articulații inferioare a membrelor este un factor de risc pentru aceste zone. Prin urmare, dezvoltarea propriocepției poate juca un rol important în prevenirea leziunilor. Testul de echilibru al excursiei Stelare (SEBT) este o sarcină dinamică de control postural care a câștigat notorietate în setările clinice și de cercetare, este capabil să ofere măsuri obiective pentru a diferenția deficiențele și pentru a îmbunătăți controlul dinamic postural legat de leziunile articulare ale membrelor inferioare. Aplicarea clinică a SEBT a condus la dezvoltarea testului de echilibru Y (YBT), atât SEBT, cât și YBT implică mișcări similare care se consideră că măsoară și provoacă echilibrul dinamic.

Key words: propriocepție, Testul de echilibru Stea, Testul de echilibru Y
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă