Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2024  
         
  Articol:   ANALIZĂ COMPARATIVĂ PRIVIND UNGHIURILE REALIZATE ÎN ARUNCAREA LA POARTĂ DIN PIRUETĂ DIN JOCUL DE BEACH HANDBALL. JOCUL DE BEACH HANDBALL ESTE UN SPORT DINAMIC, CU O INTENSITATE MARE, CE SE DESFĂȘOARĂ PE UN TEREN DE NISIP / COMPARATIVE ANALYSIS OF ANGLES IN THE SPINSHOT THROWS TOWARDS THE GOAL IN BEACH HANDBALL.

Autori:  PAUL OVIDIU RADU, MARIA DANIELA MACRA-OȘORHEAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.69(1).06

Received 2024 March 14; Revised 2024 April 20; Accepted 2024 April 21; Available online 2024 May 10; Available print 2024 June 30.
pp. 87-96

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT Analiză comparativă privind unghiurile realizate în aruncarea la poartă din piruetă din jocul de beach handball. Jocul de beach handball este un sport dinamic, cu o intensitate mare, ce se desfășoară pe un teren de nisip. Includerea acestei ramuri sportive în programul Jocurilor Olimpice pentru Tineret în 2018 desfășurate în orașul Buenos Aires din Argentina, a ridicat profilul acestei ramuri sportive internaționale și plasează o necesitate crescută a multitudinii de factori de obținere a performanțelor în acest sport. Scopul cercetării. Scopul acestei cercetări a fost să realizăm o analiză comparativă asupra tehnicii de aruncare la poartă din piruetă a unei jucătoare avansate și a unei jucătoare începătoare, dar și pentru dirijarea antrenamentelor în vederea creșterii eficienței acestui procedeu de aruncare. Obiective. Analiza înregistrărilor video a execuțiilor a două sportive din punctul de vedere al unghiurilor dintre segmente ale corpului, dar și dintre corp și sol, în diferite momente ale execuției procedeului, și analiza traiectoriei și a timpului de execuție. Metode și mijloace. Pentru analiza aruncărilor au fost efectuate înregistrări video ale execuțiilor a doi subiecți, jucătoare de beach handball – una fiind jucătoare avansată, cealaltă jucătoare începătoare. În vederea măsurării parametrilor ce urmează a fi analizați, a caracteristicilor unghiulare ale segmentelor corpului în momentele cheie ale execuției procedeului tehnic de aruncare la poartă din piruetă și a timpilor de execuție la celor două sportive s-a utilizat software-ul Kinovea v 0.9.5. Rezultate. În analiza video a mișcării nu se poate vedea forța produsă de către sportive, însă ne ajută să înțelegem acțiunea și efectele forțelor interne (acțiunea mușchilor) și externe (gravitatea și fricțiunea) asupra sportivelor aflate în mișcare. Diferența dintre jucătoarea avansată și jucătoarea începătoare la realizarea pe jumătate (180⁰) a procedeului tehnic de aruncare la poartă din piruetă o face faza de zbor. Timpii de execuție sunt apropiați între cele două jucătoare, însă prin analiza video am reușit să observăm și calitatea execuțiilor a acestora în ceea ce privește realizarea corectă a aruncării la poartă din piruetă. Concluzii. Rezultatele analizei evidențiază diferențe mari de amplitudine articulară între cele două jucătoare în timpul execuțiilor de aruncare la poartă din piruetă, care pot fi cauzate de forța insuficientă a grupelor musculare implicate, mobilitatea articulară redusă sau însușirea incorectă a tehnicii de aruncare.

Cuvinte-cheie: beach handball, aruncarea la poartă din piruetă, unghiurile de mișcare, kinovea
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă