Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   O ANALIZĂ PRIVIND INFLUENȚA ÎNOTULUI ÎN CORECTAREA POSTURII CORPORALE / A REVIEW ON THE INFLUENCE OF SWIMMING ON POSTURE DEFICIENCIES.

Autori:  DAN IONUȚ PÎRJOL, MIHAELA ORAVIȚAN, DAN MONEA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(1).07

Received 2022 November 14; Revised 2023 March 24; Accepted 2023 March 27; Available online 2023 May 30; Available print 2023 June 30.
pp. 63-76

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat. Introducere: Toate sporturile aduc beneficii pentru sănătate atunci când sunt practicate corect, dar înotul are, fără îndoială, câteva particularități pe care nu le au alte exerciții aerobice, datorită condițiilor speciale pe care le impune mediul acvatic: poziția corpului, solicitările impuse corpului necesare mișcării în apă (plutire, imersiune etc.). Obiective: Prin acest studiu dorim să analizăm literatura de specialitate în ceea ce privește influența înotului asupra posturii corporale și, în același timp, să observăm eficiența diferitelor intervenții utilizate pentru corectarea posturii. Material și metodă: Au fost analizate articole din următoarele baze de date: PubMed, Scopus, Google Scholar și ResearchGate publicate între anii 2013 și2022. În urma aplicării criteriilor de includere și excludere, au fost selectate pentru analiză 18 articole. Rezultate: Conform studiilor selectate, s-a observat că exercițiile de înot au multiple efecte benefice asupra organismului uman, în special la persoanele care suferă de diverse afecțiuni ale coloanei lombare. dar există și studii de specialitate care subliniază posibilele efecte nocive asupra posturii. Concluzii: Deși multe studii au confirmat efectele pozitive ale înotului asupra deficiențelor de postură datorită particularităților mediului acvatic, au apărut, recent, din ce în ce mai multe studii care le contrazic. Conform acestora din urmă, se recomandă ca, pentru a avea efectele dorite în tratamentul deficiențelor posturale, înotul să fie asociat cu kinetoterapia, masajul terapeutic și/sau hidrokinetoterapia.

Cuvinte cheie: înot, coloană vertebrală, postură, copii, deficiențe fizice, scolioză, cifoză, plan frontal, plan sagital
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă