Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   STUDIU COMPARATIV PRIVIND STILURILE DE CONDUCERE ALE ANTRENORILOR DIN CADRUL ACADEMIEI DE HOCHEI PE GHEAȚĂ / COMPARATIVE STUDY ON THE LEADERSHIP STYLES OF ICE HOCKEY ACADEMY COACHES.

Autori:  MARIA-DANIELA MACRA-OŞORHEAN, HUNOR FLAVIUS CRIȘAN, PAUL OVIDIU RADU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(1).04

Received 2022 February 27; Revised 2023 April 21; Accepted 2023 April 24; Available online 2023 May 30; Available print 2023 June 30.
pp. 31-40

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Studiu comparativ privind stilurile de conducere ale antrenorilor din cadrul academiei de hochei pe gheață. Stilul de conducere este o componentă esențială a eficienței muncii antrenorului. Exprimă modul în care antrenorul, în calitate de lider, este capabil să își influențeze subordonații, sportivii, respectiv modul în care este capabil să influențeze activitățile acestora. Există trei stiluri de antrenor general acceptate în sport: dictatorial, democratic și neglijent. Fiecare dintre aceste stiluri are propriile avantaje și dezavantaje, motiv pentru care este important să le înțelegem pe fiecare dintre ele. Scopul cercetării: Scopul acestei cercetări a fost de a determina, prin intermediul unui chestionar aplicat, în ce măsură utilizează antrenorii stilurile de conducere și impactul acestora în cadrul a unei echipe/organizații sportive. Metode de cercetare: Pentru realizarea acestui studiu s-a utilizat metoda anchetei pe bază de chestionar - The Coaches’ Interpersonal Style Questionnaire, acesta a cuprins 10 întrebări cu referire la stilul de conducere ale antrenorilor. Chestionarul a măsurat 3 forme ale stilului de conducere – democratic, autoritar și neglijent. Datele colectate au fost măsurate folosind scala Likert cu 5 itemi reprezentată prin numere 1 – niciodată, iar 5 – frecvent/întotdeauna. Rezultate: Pe diagrama comparativă se vede clar o dominanță absolută al stilului democratic în fiecare centre, în stilul dictatorial există o diferență preponderent semnificativă între cluburi, iar stilul neglijent este utilizat mai rar sau niciodată. Concluzii: În general, antrenorii au înțeles tendințele moderne și de aceea predomină stilul democratic de conducere, reușind să implice chiar și sportivii foarte tineri în luarea deciziilor, ceea ce presupune însă și responsabilitate pentru ambele părți.

Cuvinte cheie: stilurile de conducere, organizații sportive, performanță în sport
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă