Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   PROFILAXIA ENTORSEI DE GENUNCHI UTILIZÂND TESTUL SEBT / SPRAINED KNEE PROPHYLAXY USING THE STAR EXCURSION BALANCE TEST (SEBT).

Autori:  BOGDAN ROȘU, MARIANA CORDUN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(1).06

Article history: Received 2022 March 04; Revised 2022 April 15; Accepted 2022 April 15; Available online 2022 May 5; Available print 2022 May 30.
©2022 Studia UBB Educatio Artis Gymnasticae. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 55-70

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Profilaxia entorsei de genunchi utilizând testul SEBT. Introducere. Pentru a controla mișcarea, creierul trebuie să proceseze informații proprioceptive, furnizate de mecanoreceptori. Rolul propriocepției în activitățile zilnice, exercițiile fizice, au fost prezentate utilizând tehnica SEBT și mecanismul proprioceptiv, care reprezintă baza controlului postural dinamic. Obiectiv. Obiectivul a fost de a evidenția efectele antrenamentului proprioceptiv asupra echilibrului membrelor inferioare la subiecți cu leziuni ale membrelor inferioare, dar și la subiecți sănătoși, și de a evalua eficacitatea programelor proprioceptive, bazate pe instabilitate posturală, pentru a reduce entorsele de genunchi prin dezvoltarea controlului proprioceptiv. Aceste descoperiri indică îmbunătățirea controlului proprioceptiv, care poate fi un factor cheie în reducerea entorsei genunchiului. Metode. Cercetarea a fost efectuată pe 30 de subiecți, bărbați și femei, angajați ai Ministerului Apărării Naționale, repartizați în două grupuri experimentale: G1 și G2. Rezultate. SEBT a devenit un test dinamic utilizat în studiile clinice și în cercetare. Rezultatele cercetării au demonstrat validitatea pentru SEBT. Concluzii. Entorsa genunchiului este o traumă care apare frecvent în rândul sportivilor. Asemenea sportivilor, angajații Ministerului Apărării Naționale reprezintă o populație cu risc crescut de accidentare sau recidivă.

Key words: entorsa genunchiului, control postural, control neuromuscular, test de echilibru dinamic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă