Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   STUDIU DE ADAPTARE A INSTRUMENTELOR PSIHOMETRICE CE MĂSOARĂ ANXIETATEA, AUTOEFICACITATEA ŞI MOTIVAŢIA PENTRU SPORT DE PERFORMANŢĂ / STUDY OF ADAPTATION PSYCHOMETRIC INSTRUMENTS THAT MEASURE ANXIETY, SELF-EFFICACY AND MOTIVATION FOR SPORT PERFORMANCE.

Autori:  EMILIA FLORINA GROSU.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: STUDY OF ADAPTATION PSYCHOMETRIC INSTRUMENTS THAT MEASURE ANXIETY, SELF-EFFICACY AND MOTIVATION FOR SPORT PERFORMANCE

Cercetările au demonstrat faptul că inteligenţa umană a stârnit interesul gânditorilor încă din Antichitate. Începând cu Platon (428 I.H.), Aristotel (384 I.H.), Augustin (354 I.H.) şi până în zilele noastre. Numeroase studii au fost publicate cu scopul declarat de a verifica eficacitatea programelor de intervenţie psihologică în creşterea performanţei sportive (Greenspan şi Felz, 1989; Vealey, 1994; Weinberg şi Comar, 1994). Dintr-un număr de 45 de studii, 38 dintre ele, deci 85%, au găsit efecte pozitive asupra performanţei. Metodele psihologice, tehnicile sau strategiile, se referă la practicile care conduc la dezvoltarea abilităţilor psihologice. Fiecare din metodele psihologice, dacă sunt învăţate şi aplicate corect, duc la dezvoltarea abilităţilor psihologice. Exemple de abilităţi psihologice: motivaţia intrinsecă, încrederea în sine, controlul atenţional, controlul activării, controlul anxietăţii. (Crăciun M. 2005). Obiectivul principal al acestui studiu este de adaptare şi verificarea proprietăţilor psihometrice ale scalelor alese pentru a măsura motivaţia, anxietatea şi autoeficacitatea.

Cuvinte cheie: Cuvinte cheie: instrumente psihometrice, anxietate, autoeficacitate, motivaţie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă