Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   CONTROLUL VIZUAL AL ECHILIBRULUI POSTURAL LA SPORTIVII CARE PRACTICĂ TENIS DE CÂMP / VISUAL CONTROL OF POSTURAL BALANCE OF FIELD TENNIS PLAYERS.

Autori:  COSMIN MIHAI MOCA.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: VISUAL CONTROL OF POSTURAL BALANCE OF FIELD TENNIS PLAYERS

Premize. Procesele controlului cognitiv includ o amplă clasă de operaţii mentale care includ reprezentanţa şi menţinerea obiectivelor şi a contextului. Totodată controlul cognitiv include şi procesele strategice precum alocarea atenţiei şi formarea hărţii stimul-răspuns. Controlul cognitiv este asociat cu o largă paletă de procese care nu este restrânsă la un domeniu cognitiv particular. Obiective. Obiectivele acestui studiu au fost: 1. Determinarea ariei si a lungimii traiectoriei proiecţiei centrului de greutate utilizând platforma AMTI Netforce, 2. Identificarea influenţei stimului vizual în controlul echilibrului postural. Metode. Metodele folosite: 1. Platforma de forţă AMTI Netforce (Hardware şi Software), 2. Utilizarea platformei AMTI Netforce pentru a măsura echilibrul postural: a)cu ochii deschişi fără reper, b) cu ochii deschişi cu reper. Rezultate. După prelucrarea statistică a datelor avem următoarele: a) pentru testul inițial: MLI=152218.44, SDLI=113973.166 (pentru lungimea traiectoriei centrului de greutate) and MAI=15328.81, SDAI=3465.370 (pentru aria traiectoriei centrului de greutate); b) pentru testul final: MLF=5960.86, SDLF=5283.156 and MAF=2613.83, SDAF=1564.17. Concluzii. Aceste rezultate sugerează existența unui control vizual ridicat al echilibrului postural la sportivii care practică tenis de câmp. În special rezultatele noastre sugerează că atunci când sportivul are posibilitatea de a-și controla postura, controlul echilibrului crește.

Cuvinte cheie: echilibru, control vizual, sport, psihologie, control cognitiv
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă