Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2006  
         
  Articol:   RISCUL DE CĂDERE LA VÂRSTNICI: CUM ESTE PERCEPUT INDIVIDUAL MERSUL DE CĂTRE VÂRSTNICI ŞI TESTAREA ECHILIBRULUI LOR.

Autori:  MARILENA KORY-MERCEA.
 
       
         
  Rezumat:  Riscul de cădere la vârstnici: cum este perceput individual mersul de către vârstnici şi testarea echilibrului lor. Accidentele prin cădere reprezintă o problemă importantă de sănătate la vârstnici. Atât testarea echilibrului, cât şi înregistrarea funcţiilor raportate de către pacienţi pot fi potrivite de a preveni accidentele în viitor. Material şi metodă. Funcţia mersului (raportată de pacient) a fost studiată într-un studiu de cohortă efectuat pe 307 pacienţi selectaţi aleator (femei de 75 ani şi peste, care locuiau acasă). Femeile respective au efectuat mişte teste atât pentru mers, cât şi pentru funcţia mersului, iar după aceea au fost urmărite pe o perioadă de 1 an, urmărindu-se dacă au existat accidente prin cădere şi leziuni consecutive acestora. Rezultate. 155 din 307 femei au căzut în cursul perioadei de observaţie şi s-au înregistrat 308 accidente. Dintre accidente, 13 % s-au soldat cu fracturi. A fost identificat un index care a constat din 5 întrebări anamnestice, cu ajutorul factorului de analiză. Scorul total pentru acest index al tulburărilor de mers a fost într-o bună concordanţă cu testele clinice de echilibru. Un rezultat mai slab la indexul tulburărilor de mers a indicat un risc mai mare de accidente prin cădere şi pentru fracturi prin cădere în anul următor. Discuţii. Întrebările simple anamnestice dau informaţii utile asupra riscului de accidente prin cădere la femeile în vârstă.  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă