Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   ADEVĂRUL ÎN JOCUL DE SENSURI: TANACU ÎN LITERATURĂ, TEATRU ȘI FILM / TRUTH THROUGH THE MEANING GLASS: TANACU IN LITERATURE, THEATRE AND FILM.

Autori:  DANIEL IFTENE.
 
       
         
  Rezumat:  Arta încercând să găsească sau să ofere o semnificație imanentă realității: această aparent anodină observație circumscrie pleiada de texte literare, dramatice sau cinematografice care încearcă să pună stăpânire pe semnificațiile intime ale unuia dintre evenimentele traumatice ale României de azi: așa-zisul exorcism de la Tanacu. În ultimii ani, subiectul călugăriţei novice care a murit în urma unui ritual menit a-i alunga demonii a stârnit interesul atât în rândul jurnaliștilor, cât și în cel al scriitorilor sau regizorilor de teatru și fim. Prin urmare, puţini sunt cei care au crezut că recenta ecranizare a lui Cristian Mungiu va mai stârni reacţii ostile în rândul comunităţii interesate de subiect. Cu toate acestea, o parte dintre spectatori au fost mişcaţi de această nouă şi extrem de realistă interpretare a evenimentelor, ducând la acţiuni controversate care dovedesc faptul că „rănile” încă nu s-au cicatrizat.De unde provin imboldurile acestor reacții încărcate emoțional? Articolul de față încearcă să răspundă acestei întrebări privind analitic interpretările evenimentelor reale, așa cum apar ele în majoritatea textelor care tratează cazul, fie acestea literare, teatrale sau filmice, interpretări prinse în jocul complex al lecturilor subiective.

Cuvinte cheie: jurnalism non-ficțional, teatru documentar, adaptare, reacția publicului, realitate și cinema, exorcism, artă și religie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă