Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.1 din 2011  
         
  Articol:   TEATRALIZAREA AUTOIRONICĂ A IDENTITĂŢII: CLIŞEE IMAGOLOGICE ÎN DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ.

Autori:  LAURA PAVEL.
 
       
         
  Rezumat:  

Lucrarea se centrează în jurul literaturii dramatice care, se spune, a avut un substrat subversiv în contextul regimului politic totalitar românesc. Argumentez în mod critic că rescrierea unor mituri canonice ale identităţii în teatru îmbogăţeşte cu straturi importante de semnificaţie simbolică constructul imaginar al identităţii culturale a României, înainte de 1989 şi după 1989. Invenţia noilor mituri ale identităţii în perioada postcomunistă este analizată prin prisma imaginarului simptomatic gotic-postmodern al vampirului, perceput drept un ecou ficţional al unui Celuilalt lăuntric al întregii comunităţi.

Cuvinte cheie: imagologie, mitologia identităţii, autoreconstrucţie imaginară, cenzură ideologică, Celălalt lăuntric, piese de teatru istorico-patriotice vs parodii dramatice intertextuale, mituri antiteatrale, imaginarul vampirului, complexul Dracula

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă