The STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI issue article summary

The summary of the selected article appears at the bottom of the page. In order to get back to the contents of the issue this article belongs to you have to access the link from the title. In order to see all the articles of the archive which have as author/co-author one of the authors mentioned below, you have to access the link from the author's name.

 
       
         
    STUDIA EPHEMERIDES - Issue no. 1 / 2012  
         
  Article:   BOOK REVIEW – MIRCEA POPA, PANORAMIC JOURNALISM: THE PRESS YESTERDAY AND TODAY EIKON PUBLISHING HOUSE, CLUJ-NAPOCA, 2011.

Authors:  .
 
       
         
  Abstract:  Istoria presei transilvănene are un itinerar încurcat, frumos și fascinant. Mircea Popa a reușit și de această dată să aprofundeze subiectul istoriei acestei zone, după publicarea Istoriei presei românești din Transilvania de la începuturi până în 1918, alături de Valentin Tașcu. Astfel, s-a obținut o continuitate a descoperirii faptelor istorice pe care le-a traversat presa din Transilvania. Panoramic jurnalistic: presa de ieri și de azi a fost publicată la editura clujeană Eikon, reunind în paginile sale un bogat patrimoniu jurnalistic transilvănean. Autorul reușește să realizeze o prezentare amănunțită a publicațiilor din acea vreme, cu toate temele abordate de acestea: presa și naționalitatea, presa locală, presa regională, tipurile de presă, afirmările europene și americane: modul în care presa din România a relaționat cu media din alte state ale lumii, și invers, încheind cu un istoric a ceea ce a fost Sindicatul presei române din Ardeal și Banat. Dacă este să ne amintim de cartea anterioară a lui Mircea Popa, în acest domeniu Istoria presei românești din Transilvania de la începuturi până în 1918, putem parcurge perioada de început a presei transilvănene, 1789-1827, atunci când o serie de publicații de renume precum: Gazeta Transilvaniei, Tribuna, Familia, Luceafărul au creat mediul general al presei politice și culturale din Transilvania.  
         
     
         
         
      Back to previous page