Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOSOPHIA - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   CÂTEVA OBSERVAŢII ASUPRA RAPORTULUI ÎNTRE ORIGINE ŞI ISTORIE ÎN FILOSOFIA POLITICĂ A LUI J.-J. ROUSSEAU / QUELQUES OBSERVATIONS SUR LA RELATION ENTRE L’ORIGINE ET L’HISTOIRE DANS LA PENSÉE POLITIQUE DE J.-J. ROUSSEAU / ON THE RELATIONSHIP BETWEEN HISTORY AND THE ORIGINS OF HUMANITY IN ROUSSEAU’S POLITICAL PHILOSOPHY.

Autori:  VERONICA LAZĂR.
 
       
         
  Rezumat:   Câteva observaţii asupra raportului între origine şi istorie în filosofia politică a lui J.-J. Rousseau. Acest articol îşi propune să deconstruiască un tip de exegeză ce reduce teoria rousseauistă a socializării omului la un model secularizat al Căderii din Paradis. Un asemenea model e o consecinţă – explicită sau nu – a presupunerii ca ideile lui Rousseau despre devenirea socială s-ar întemeia pe o polarizare între o origine (presupus naturală) şi o istorie (presupus anti-naturală), o polarizare care ar mai genera, de asemenea, încă una care i-ar corespunde, anume între drept şi fapt. 

Cuvinte-cheie: Origine, istorie, preistorie, Cădere a omului, teleologie, contract social, contingenţă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă