Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.4 din 2022  
         
  Articol:   NARAȚIUNILE UNEI LUPTE: EXPERIENȚA REPRODUCERII ASISTATE MEDICAL ÎN COMUNITĂȚILE ONLINE DESPRE INFERTILITATE / NARRATIVES OF A STRUGGLE: THE EXPERIENCE OF ASSISTED REPRODUCTIVE MEDICINE IN ONLINE INFERTILITY COMMUNITIES.

Autori:  GABRIELA GLĂVAN.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.4.05

Article history: Received: 10 August 2022; Revised: 17 October 2022; Accepted: 5 November 2022; Available online: 20 December 2022; Available print: 30 December 2022
pp. 105-124

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Narațiunile unei lupte: experiența reproducerii asistate medical în comunitățile online despre infertilitate. Cu toate că tehnicile RUAM (reproducere umană asistată medical) au evoluat spre coagularea unui domeniu bine stabilit în medicina modernă, subiectul este încă tabu în multe societăți contemporane. Acest fapt determină pacienții infertili (aproximativ 15-20% din populația generală adultă) să caute platforme online unde să își discute opțiunile, tratamentele, experiențele și să creeze comunități virtuale – în principal forumuri și grupuri Facebook. În studiul de față mă voi concentra asupra unor aspecte ce vizează narațiunile traumei, pierderii și ale susținerii, în două comunități online - Infertilitate. Fertilizare in vitro. Sustinem Asociatia SOS Infertilitatea și Fertility Friends, din două spații geografice diferite - Marea Britanie și România, pentru a revela dinamica schimbului de sfaturi și informații, a narațiunilor despre experiențe și a susținerii între pacienți. Comunicarea e esențială în tratamentul infertilității, deși clinicile de specialitate adesea subestimează acest aspect. Forumurile online și rețelele sociale le-au oferit pacienților oportunități de a se conecta, generând o serie de jargoane și strategii textuale legate de experiența medicală a RUAM. Intenția mea, în acest studiu, este de a delimita structura și relevanța acestor constructe verbale, pentru a putea explora maniera specifică în care platformele online oferă un mediu viabil pentru un schimb pozitiv de informații între pacienții RUAM, creând în același timp un mediu de susținere emoțională. Interesul meu interdisciplinar va viza metode specifice științelor umaniste medicale, a analizei de text și discurs, precum și comentariului lingvistic.

Cuvinte-cheie: comunități online, grupuri de suport, infertilitate, reproducere asistată, pierdere, traumă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă