Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   IDEOLOGIA ÎN PERSPECTIVĂ – DEMERSUL ISTORIC AL LUI MIHAI IOVĂNEL / L’IDEOLOGIE EN PERSPECTIVE : LA DEMARCHE HISTORIQUE DE MIHAI IOVĂNEL.

Autori:  ANCA SOCACI.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2022.3.22

Article history: Received: 21 May 2022; Revised: 19 July 2022; Accepted: 31 August 2022; Available online: 20 September 2022; Available print: 30 September 2022
pp. 187-204

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Ideologia în perspectivă – demersul istoric al lui Mihai Iovănel. Apariția Istoriei scrise de Mihai Iovănel repune în discuție prezentul literaturii române atât în ce privește conținutul, cât și metodele de analiză. În lucrarea de față, mă opresc asupra ambivalenței dintre o privire materialistă și una critică în sens tradițional, adică a cărei funcție principală este de a judeca, cu scopul de a arăta limitele socioanalizei pe care autorul o propune. Considerând criticul drept un actant a cărui poziționare este supusă unor scheme complexe de percepție, analizez implicațiile subiectivității asumate, dar neinterogate în construcția panoramei propuse, cu accent pe violența simbolică manifestată prin argumentarea insuficientă sau prin excludere. Abordarea mea valorizează concepte propuse de Pierre Bourdieu și de alți sociologi ai literaturii, indicând astfel faptul că dispozițiile contradictorii ale criticului conlucrează la producerea unei opere eclectice din punct de vedere metodologic, căci propune o analiză a factorilor exteriori, dar nu și a subiectului plasat în rolul analistului. Cu toate acestea, discursul scolastic care nu pune în discuție perspectiva din care este construit contribuie în mod fericit la reactualizarea prezentului, prin instituirea unui raport de istoricitate retroactivă, în care opere (Mara) sau posturi literare (Dobrogeanu-Gherea, Ibrăileanu) sunt consacrate prin faptul că funcționează drept precursori ai unor direcții și mișcări prezente în contemporaneitatea criticului. Astfel, panorama propusă se pune în serviciul unei analize structurale, sociologizante (în sensul Magdei Răduță), putând fi deci considerată o piesă în acumulările necesare către un grand récit național, de tipul celui propus de Pierre Bourdieu în Regulile artei.

Cuvinte-cheie: istorie literară, sociologie, poziții literare, violența simbolică, subiectivitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă