Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   CIRCULAȚIA UNUI TIP MELODIC DE COLINDĂ CĂRTURĂREASCĂ DIN ȚINUTUL PĂDURENILOR, HUNEDOARA / THE CIRCULATION OF A MELODIC TYPE OF SCHOLARLY CAROL FROM THE LAND OF THE FORESTERS, HUNEDOARA.

Autori:  ALINA-LUCIA STAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.2.09

Published Online: 2022-12-20
Published Print: 2022-12-30
pp. 163 – 176

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Colinda religioasă sau cu influență cărturărească este o categorie tipologică muzicală mai puțin abordată în literatura de specialitate muzicală, intrând mai cu seamă în aria de interes a muzicii religioase. Datorită acestei proveniențe și a unei evoluții în timp relativ recente (doar de câteva sute de ani), regăsim o melodicitate distinctă față de colinda autentică românească. Variante melodice identificate cu precădere în Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, circulă în sudul Transilvaniei pe texte de colindă religioasă, fiind semnalate culegeri în teren acum peste 100 de ani (Bartók, 1913). După numărul variantelor, ne dăm seama că este o melodie foarte îndrăgită, ușor de memorat, care închide ciclul Sărbătorilor de Iarnă (Botezul Domnului). Prezenta cercetare își propune identificarea variantelor melodice a acestei colinde cărturărești, precum și, cel mai important, răspândirea ei în cadrul altor genuri folclorice: cântece de stil vechi și cântece de joc.

Key words: Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, colindă cărturărească
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă