Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   TRANSFER CULTURAL ȘI CONTACT MUZICAL: CÂNTECE POPULARE ROMÂNEȘTI ÎN REPERTORIUL SAȘILOR DE PE VALEA SECAȘELOR / MUSIC TRANSFER AND CULTURAL CONTACT: ROMANIAN POPULAR SONGS IN THE REPERTOIRE OF THE SAXONS FROM THE SECAȘE VALLEY.

Autori:  THEODOR CONSTANTINIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.1.12

Published Online: 2022-06-30
Published Print: 2022-06-30
pp. 175-193

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Valea Secașelor este o regiune etnografică locuită de diverse grupuri etnice, cele mai numeroase fiind Românii, Sașii, Maghiarii și Romii. Pornind de la înregistrări de teren cu muzică românească interpretată de țărani sași din această regiune, ne propunem să contribuim la studierea relațiilor muzicale interetnice din Transilvania. Cântecele împrumutate de sași de la vecinii lor români sunt diverse, de la creații rituale, la balade, cântece propriu-zise reprezentative pentru arealul discutat, cântece de joc, romanțe sau alte producții moderne. Pornind de la analiza materialelor muzicale disponibile, concluzionăm că unii dintre reprezentanții comunității săsești și-au însușit stilul muzicii tradiționale românești atât din satele de reședință, cât și din arealul mai extins al zonelor învecinate. Acest fapt ne permite să susținem că, în perioada înregistrării cântecelor discutate aici, sașii de pe Valea Secașelor erau implicați într-un proces de aculturație. Strategia culturală adoptată de comunitatea săsească în acest proces a fost aceea de integrare în cultura dominantă, fără ca acest lucru să însemne abandonarea patrimoniului muzical propriu.

Key words:sași, Valea Secașelor, schimb cultural, relații interetnice, aculturație, cântece populare românești, Ardealul de sud.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă