Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   ORIENTĂRI ÎNCURAJATOARE ÎN CERCETAREA NEUROMUZICOLOGICĂ PRIVIND UTILIZAREA MUZICII CLASICE ÎN TERAPIA SONORĂ – CÂND ȘTIINȚA DEVINE MAGIE / ENCOURAGING GUIDELINES IN NEUROMUSICOLOGICAL RESEARCH REGARDING CLASSICAL MUSIC’S USAGE IN SONIC THERAPY - WHEN SCIENCE BECOMES MAGIC.

Autori:  CSILLA CSÁKÁNY.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.1.02

Published Online: 2022-06-30
Published Print: 2022-06-30
pp. 21-35

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: În cadrul muzicologiei sistematice, ca ramură a psihologiei muzicale, există o orientare interesantă numită neuroștiința cognitivă a muzicii sau neuromuzicologie. Aceasta studiază funcțiile creierului în procesarea muzicii, modul în care percepția și producția muzicală se manifestă în creier. În comparație cu alte modele analitice ale cogniției muzicale, cartografierea funcționării creierului uman servește la examinarea efectului muzicii mai degrabă decât a procesului acesteia și, așa cum reflectă metodele de terapie prin muzică discutate, astfel majoritatea abordărilor urmează această direcție ontologică. După cum arată cercetările științifice recente, tehnica de cartografiere a creierului diferențiază momentul ascultării, al interpretării muzicii clasice sau al improvizației. În lumina rezultatelor, obiectivul nostru principal a fost să cunoaștem și să înțelegem modul în care funcționează creierul nostru muzical în timpul audiției muzicii clasice, astfel încât să putem argumenta dintr-o abordare științifică nu doar în favoarea metodelor existente utilizate în terapia muzicală, ci și în favoarea percepției generale ale muzicii clasice în prezent. În cadrul cursului de master intitulat Dialog interartistic, explorăm împreună cu studenții noștri posibilele legături dintre muzică și alte discipline artistice și științifice. Unul dintre cele mai interesante aspecte este cercetarea în domeniul muzicii și al creierului, un domeniu care se dezvoltă incredibil de rapid și ale cărui rezultate ar putea consolida locul și rolul muzicii clasice în societatea contemporană, întărind promovarea existentă pe scară largă a educației muzicale clasice (de ex. Kodály, El Sistema etc.).

Key words: cogniție muzicală, neuromuzicologie, terapie sonoră, muzică clasică, modele de terapie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă