Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2020  
         
  Articol:   CORNEL ȚĂRANU: TRAIECT PROFESIONAL ȘI COMPOZIȚIONAL / CORNEL ȚĂRANU: PROFESSIONAL AND COMPOSITIONAL TRAJECTORY.

Autori:  CRISTINA ȘUTEU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.1.01

Published Online: 2020-06-30
Published Print: 2020-06-30
pp. 9-31
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT: Personalitate plurivalentă, maestrul și academicianul Cornel Țăranu (născut la Cluj în 20 iunie 1934) este o figură proeminentă în muzica românească contemporană și universală. În acest articol am prezentat traiectul profesional într-o succesiune cronologică și logică a evenimentelor din viața lui Cornel Țăranu, lista tuturor tezelor doctorale coordonate, publicațiile sale muzicale, precum și creația sa muzicală, organizată pe genuri. S-a distins ca compozitor, muzicolog, profesor, dirijor al ansamblului „Ars Nova”, precum și ca director artistic al Festivalului de muzică contemporană „Cluj Modern”, în prezent fiind președinte de onoare. Are la bază o pregătire profesională de excepție studiind cu Sigismund Toduță, Nadia Boulanger, Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti. A compus două opere (Secretul lui Don Giovanni între 1969-1970 și Oreste și Oedip între 1999-2001), muzică de cameră, vocală, vocal-simfonică, simfonică, precum și muzică de film. Reprezentând o efigie a școlii contemporane de muzică românească, Cornel Țăranu are incluse peste 100 de lucrări în patrimoniul culturii muzicale naționale.

Cuvinte cheie: Cornel Țăranu, compozitor, dirijor, muzicolog, profesor, „Ars Nova”.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă