Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   TRADIȚIA MUZICALĂ BISERICEASCĂ ”CUNȚANU” ÎNTRE ORALITATE ȘI TENDINȚELE DE UNIFORMIZARE / THE TRADITION OF “CUNȚANU” CHURCH MUSIC BETWEEN THE ORALITY AND THE UNIFORMIZATION TRENDS.

Autori:  DANIEL MOCANU.
 
       
         
  Rezumat:  
Muzica bisericească ortodoxă din Transilvania, spre deosebire de celelalte regiuni ale țării, a avut un parcurs aparte. Circulând în formă orală, ea fost fixată pentru prima dată în scris, în colecția din 1890, aparținând profesorului Dimitrie Cunțanu. Alături de aceasta, au mai fost și alte încercări de fixare a unei variante locale sau de completare și diseminare a unor variante muzicale autohtone. Analizând conținutul acestor lucrări muzicale putem observa asemănările și deosebirile sesizabile atât la nivelul linie melodice cât și la nivelul structurilor cadențiale. Circulând într-o formă academică, dar și într-o variantă orală, ambele stiluri fac parte din aceeași tradiție muzicală bisericească transilvăneană, avându-și izvorul în muzica bizantină.

Cuvinte cheie: muzică bisericească, oralitate, „stilul cunțan”, uniformizare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă