Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2022  
         
  Articol:   ÎMBUNĂTĂȚIREA REZULTATELOR TESTULUI „OMULEȚUL” PRIN DEZVOLTAREA SCHEMEI CORPORALE ÎN TIMPUL LECȚIILOR DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT PENTRU ELEVII CU VÂRSTE 6-7 ANI / IMPROVING DRAW-A-PERSON TEST RESULTS BY DEVELOPING THE BODY SCHEMA DURING PHYSICAL EDUCATION AND SPORT LESSONS FOR STUDENTS AGED 6-7 YEARS.

Autori:  CRISTINA SUNEI, SIMONA PETRACOVSCHI, EUGEN BOTA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(3).20

Received 2022 July 18; Revised 2022 August 29; Accepted 2022 August 29; Available online 2022 November 20; Available print 2022 December 20.
pp. 19-30

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract Lecția de educației fizică la clasele primare poate avea o contribuție esențială în dezvoltarea psihomotrică a elevilor. Scopul acestui studiu este de a evidenția progresul înregistrat în dezvoltarea Schemei Corporale în urma aplicării unui plan de intervenție specific, progres verificabil sub formă grafică. Material si metoda: Grupul țintă este format din 10 elevi (5 băieți și 5 fete) cu vârsta cuprinsă între 6-7 ani, elevi în clasa pregătitoare care au înregistrat scoruri mici și medii la testarea inițială. Experimentul s-a desfășurat pe parcursul a 10 săptămâni, cu 2 lecții de educație fizică pe săptămână. Planul de intervenție a cuprins exerciții și parcursuri motrice axate pe dezvoltarea schemei corporale. S-a aplicat testul „omulețul”. S-au calculat scoruri pentru Scala Maturității alcătuita din: Scala Capului, Scala Schemei Corporale și Scala Îmbrăcăminte. Aceste scoruri au fost argumentate printr-o interpretare calitativă a diferențelor înregistrate intre testarea inițială și cea finală. Rezultate: Intre desenele efectuate la testarea inițială și cea finală se observă diferențe vizibile în cadrul desenului „omulețul” în cazul elevilor cuprinși în studiu. Schema Corporala este mai bine integrată în Scala Maturității, programul de intervenție fiind eficient. Concluzii: Lecțiile de educație fizică și sport cu teme de dezvoltare a schemei corporale sunt eficiente în înregistrarea progreselor acestei componente.

Key words: psihomotricitate, schema corporală, scala maturității, exerciții, desen.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă