Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO%20ARTIS%20GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2022  
         
  Articol:   DINAMICA RELAȚIILOR SOCIO-AFECTIVE ÎNTR-O ECHIPĂ DE HANDBAL DE LA O ȘCOALĂ RURALĂ ROMÂNEASCĂ / THE DYNAMIC OF THE SOCIO-AFFECTIVE RELATIONS IN A ROMANIAN RURAL HANDBALL SCHOOL TEAM.

Autori:  OANA RUSU, RITA-MARGIT HRIȘCĂ, RENATO-GABRIEL PETREA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(2).13

Received 2022 May 09; Revised 2022 June 20; Accepted 2022 June 22; Available online 2022 June 30; Available print 2022 August 30.
pp. 53-71

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Dinamica relațiilor socio-afective într-o echipă de handbal de la o școală rurală românească. Introducere. Stă în natura omului să interacționeze cu celălalt. Relațiile interpersonale apar ca o conexiune invizibilă aflată dincolo de cuvintele rostite și de conținutul informațional al comunicării. Plecând de la particularitățile de vârstă ale elevilor, de la posibilitățile motrice ale acestora, dar și de la personalitatea fiecăruia, ținând cont și de afinitățile în relaționarea cu ceilalți, profesorul poate alcătui un grup în care să obțină performanță cu o echipă școlară din mediul rural. Obiective. 1) identificarea tipurilor și sensurilor relațiilor dintre membrii grupului (relații de acceptare, respingere, indiferență) și 2) identificarea influențelor genului asupra dinamicii relațiilor dintre membrii grupului vizat. Metode. Testul sociometric a fost aplicat pe echipa re handbal a școlii din mediul rural românesc, 28 de elevi, 14 14 băieți și 14 fete), de vârste diferite, cuprinse între 11 și 14 ani. Media vârstei grupului este de 12,89 ani, 13 ani pentru băieți, respectiv 13,64 ani pentru fete. Rezultate. Subiecții de gen masculin au primit mai multe alegeri pozitive decât respingeri în comparație cu subiecții de gen feminin. 3 subiecți (2 băieți și o fată) sunt cei mai populari. Cei mai mulți membri ai grupului, 14, sunt în zona B (Liked more than disliked), 8 b și 6f. Alți 7 (1b și 6f) sunt în zona C (Disliked more than liked). Niciunul nu e în zonele E (Rejected) și F (Neglected). Concluzii. Primele alegeri pozitive au fost orientate către membrii de același gen. Subiecții de gen masculin și-au orientat primele alegeri pozitive mai mult către subiecții de același gen, însă cele mai multe fete s-au orientat mai mult către subiecții de gen masculin. Opțiunile de respingeri sunt orientate către genul celălalt.. Există la nivelul grupului o acceptare individualizată în funcție de personalitatea, calitățile și abilitățile sportive ale fiecărui membru al grupului.

Key words: relaţie socio-afectivă, handbal, Group Dynamics, personalitate, sociometrie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă