Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2017  
         
  Articol:   STUDIU ASUPRA SPORTIVILOR CARE URMEAZĂ UN PROGRAM DE PREGĂTIRE ATLETICĂ LA ALTITUDINE PENTRU CREȘTEREA CAPACITĂȚII PULMONARE PENTRU A IDENTIFICA MODIFICĂRI PSIHOLOGICE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ATENȚIA ȘI PUTEREA DE CONCENTRARE, PERSISTENȚA MOTIVAȚIEI ȘI CORELAȚIA DINTRE CELE DOUĂ / STUDY ON ATHLETES WHO UNDERWENT AN ATHLETIC TRAINING PROGRAM AT ALTITUDE IN ORDER TO INCREASE THEIR PULMONARY CAPACITY, TO IDENTIFY PSYCHOLOGICAL CHANGES REGARDING ATTENTION AND CONCENTRATION, THE PERSISTANCE OF MOTIVATION AND THE CORELATIONS BETWEEN THE TWO.

Autori:  SZABÓ PÉTER ZSOLT, EMILIA FLORINA GROSU, IOAN NELU POP, ANDRÁS ÁLMOS, DAN MONEA, GHEORGHE MONEA, UGRON ÁGNES.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.62(3).21

Published Online: 2017-09-30
Published Print: 2017-09-30

VIEW PDF: STUDY ON ATHLETES WHO UNDERWENT AN ATHLETIC TRAINING PROGRAM…

Studiu asupra sportivilor care urmează un program de pregătire atletică la altitudine pentru creșterea capacității pulmonare pentru a identifica modificări psihologice în ceea ce privește atenția și puterea de concentrare, persistența motivației și corelația dintre cele două. Introducere. Îmbunătățirea performanței în sport al unui sportiv depinde de factorii lui interni la fel și de factorii externi. O schimbare de mediu sau o nouă provocare ar putea avea efecte asupra psihicului sportivului și poate duce la schimbări în motivație și concentrare. Obiective. Scopul acestui studiu este de a analiza efectele asupra psihicului ca urmare a unui program specific de pregătire, care implică schimbări majore în rutina sportivului. În acest studiu analizăm sportivii care urmează un program de formare sportivă la altitudine pentru a crește capacitatea pulmonară, și se va testa dacă experiența psihologică se modifică în ceea ce privește atenția și concentrarea, persistenta motivației, și corelația dintre cele două. Materiale și metode. În acest studiu observațional au participat două grupe de sportive, 44 judoka de sex feminin. Lotul I, grupa de control cu 22 de sportivi, iar lotul II, cu 22 de sportivi, care au fost supuse unui antrenament specific la altitudine (1020 m, 677 mm Hg) timp de trei luni, cu scopul de a crește capacitatea pulmonară. Pentru colectarea de date statistice privind psihicul în ceea ce privește persistența motivațională și concentrarea atenției, s-au folosit chestionarul SPM și testul ACC. Rezultate. Analiza rezultatelor studiului a arătat doar o diferență semnificativă între cele două grupe. Grupa a II-a arătat o corelație acceptabilă și similară între urmărirea scopurilor pe termen lung (LTPP), și recurenta scopurilor nerealizate (RUP), care nu au fost găsite la grupa I. Ceilalți indicatori nu au arătat nici o diferență între cele două grupe de sportivi. Concluzii. În ceea ce privește motivația, durata atenției și corelația dintre cele două, nu s-au găsit modificări mentale la sportivii care au urmat o formare specifică la altitudine, timp de trei luni.

Cuvinte-cheie: antrenament la altitudine, preparare fizică, judo, concentrare.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă